Jaarlijks worden alleen al in Nederland en België samen ongeveer 8 tot 9 miljoen nieuwe telefoons verkocht. Net zoals voor alle producten, geldt voor smartphones en tablets ook dat er een tweedehands markt bestaat. Niet alleen in minder welvarende landen, maar ook in Europese landen.
Bedrijven en consumenten wisselen vaak van toestel, omdat met het vernieuwen van een abonnement vaak een nieuw telefoon wordt aangeboden of men wil de laatste technische snufjes kunnen gebruiken. Het oude toestel belandt meestal als mogelijk reserve in de la of kast, waar al 2 of 3 andere telefoons liggen.
Omdat bijna iedereen één of meer mobiele telefoons in bezit heeft, betekent dit ook dat hetzelfde aantal ingeruild zou kunnen worden. Dat gebeurt helaas echter nog niet. Mobieltjes die aan het eind van een abonnement vervangen worden door een nieuwer model, zijn wellicht aan het eind van de ‘economische’ levensduur, maar hoeven nog lang niet afgeschreven te worden.
Mobieltjes in goede staat kunnen namelijk nog tot een jaar of 7 gebruikt worden, terwijl ze nu in de la of kast eindigen. Dit is meteen de kern van onze activiteit. Mobieltjes blijven in de la of kast liggen tot men na jaren tot de ontdekking komt dat ze toch niet meer gebruikt worden. Vaak worden ze dan met het reguliere afval weggegooid dat tot schade aan het milieu leidt.
Mede door de activiteiten van onder meer GSMLoket, wordt men erop geattendeerd de telefoons ten gelde te maken. In feite ligt er spaargeld in de la waar men zich niet van bewust is. De verkoop van gebruikte mobiele telefoons via GSMLoket of inruilen in de winkel heeft daarmee het effect dat:
- de consument of het bedrijf nog een mooie opbrengst kan hebben door de verkoop of inruil.
- mobieltjes die doorgaans niet ouder zijn dan een jaar of drie, een tweede leven kunnen krijgen. Daarmee kunnen andere mensen, bijvoorbeeld in minder welvarende landen, beter communiceren. Dit betekent een stimulans voor de economie aldaar.
- tevens wordt voorkomen dat toestellen op onjuist wijze in het milieu terechtkomen.
- door hergebruik minder geproduceerd hoeft te worden en daarmee minder schaarse grondstoffen gewonnen hoeven te worden.